SBU logo

KSS Seglingssektion

Här hittar du information om kappsegling, onsdagsseglingar, parasegling, Qvinna Ombord, resultat, kurser samt annat med koppling till segling

Under 2024 firar KSS 140 år och det vill vi givetvis hedra genom att segla extra mycket

Onsdagen den 15:e maj är det dags för vårens första onsdagssegling. Alla är hjärtligt välkomna att delta. Du kan segla både i tävlingsform eller bara komma med din båt och glida med runt banan för att senare njuta av korv och kaffe i klubbstugan. Har du inget SRS-tal så fixar seglingssektionen ett tillfälligt sådant åt dig. Ingen ska behöva avstå en onsdagssegling pga avsaknad av SRS-tal.

Fredag 17:e maj kör vi en AW-segling. Vi syns på KKF, käkar korv och provseglar C55. Perfekt tillfälle för er som vill värma upp inför nedanstående event. Skicka gärna ett mail till segling@kdss.se med ev frågor och hur många som dyker upp.

Lördag 1:a juni är det så dags för försommarens höjdpunkt. Hela KSS seglar Jäverön Runt. Lagom långt, lagom väder och en helt underbar dag på sjön. Även här lovar seglingssektionen att hjälpa till med SRS-tal för er som helt saknar det. Det blir start på förmiddagen, ett varv runt brukar ta 2,5-4 timmar och efter målgång kommer KSS egen klubbmästare att arrangera ett härligt kalas med start under sen eftermiddag. Samtidigt inviger vi den nya bryggan utanför klubbhuset. Alla medlemmar är välkomna.
Information om hur du anmäler dig kommer i slutet av april. Boka in datumet redan nu!

Seglingskalendern 2024

Onsdagsseglingar
15:e maj – 19:e juni
7:e augusti – 11:e september

17/5 AW segling C55
1/6  Jäverön Runt
15/6 Double Handed race
16/6 Juniregattan – KKF-segling för båtar med max 7,1 m längd
24/8 Solo Race
14/9 Höstregattan
5/10 KSS 140 år – Sprintregatta

All administration runt våra kappseglingar sker i Svenska Seglarförbundets tävlingskalender   Sailarena. Här kommer ni att hitta inbjudningar, anmälan, anmälda deltagare samt resultat.
För att kunna anmäla sig behövs ett konto i Sailarena. https://www.sailarena.com/sv/signup

Länk till inbjudan, anmälan och annan information kommer senare på vår hemsida.

Gå gärna in på vår informella facebooksida Onsdagssegling i Karlstad

Seglar-hälsningar från Seglingssektionen.
segling@kdss.se

 

Seglingsresultat

Höstregattan

I en dimmig och vindsvag lördag genomfördes Höstregattan som den sista tävlingen för KSS den 9 september. 13 båtar var anmälda och 11 kom till start.

En kort bana med start kl 09.30 från vår marina ut till Rävöpricken som åter valdes med en maxtid satt till 17.00. Den svaga vinden gjorde också att den täta dimman låg kvar långt in på förmiddagen.

Starten togs av Robert Ahlqvist som var i täten när de första båtarna försvann in i dimman redan efter den andra röda pricken efter starten. Ute vid Tynäs dök den första båten upp en lång stund efter start. Då dimman låg tät var det svårt att avgöra vilken båt det var och om det var den första. Efter telefonkontakt med den båt som den svaga siluetten i dimman mest liknade blev det klart att det var Pelle Nyhlén och Jessica.

Det visades att de hade en klar ledning redan vid Tynäs med 20 minuter före andra båt som var Robert Ahlqvist tätt följd av Jan Magnusson och Robert Ambjörnsson. Dessa båtar var långt före resterande flotta redan vid Tynäs. Vid Rävöpricken valde de flesta att bryta då det inte kom någon mer vind.

Pelle och Jessica som redan tidigt kopplat greppet om förstaplatsen i Höstregattan gled sakta i mål kl 13.31.21 som överlägsen vinnare. Då var bara Felix Andren med familjebesättningen kvar i tävlingen men även den båten kastade in handduken och bröt senare. Det innebar att som vinnare stod den enda båten som fullföljde regattan med Pelle och Jessica.

Efter korv och kaffe blev det dags för prisutdelning där vinnarna fick förstapriset och resterande priser lottades ut till deltagarna som var kvar. Ett stort tack till dagens prissponsor Santa Maria.

Tävlingsledningen tackade alla deltagarna med en förhoppning om bättre vindar till nästa år.

Av Olle Borgsten och Stefan Ekblom

 

Karlstad Solo Race

Karlstad Solo Race är en 15 sjömil lång kappsegling där reglerna är att man bara får vara en person ombord. Start och mål var utanför KSS marina på Kanikenäset. Från start gick banan förbi Tynäs, runt Märrholmen för att tillslut runda ett sjömärke utanför Kärrholmen. Därefter tillbaka samma väg mot målet.

Åtta båtar kom till start. Det var båtar i storlek sex till elva meter som ställde upp. Snabbast runt banan och segrare i 2023 års Solo Race blev Jonas Nyqvist i en CB 66 Racer. På andra plats kom Robert Ambjörnsson också i en CB 66 Racer och på tredje plats såg vi Felix Andrén i en Compis 345.

Efter seglingen träffades deltagarna utanför klubbstugan för prisutdelning, korv med bröd och lite skryt om täta rundningar och annat från tävlingen.

Vi hade ett filmteam på plats under racet och filmerna finns att titta på i
Facebokgruppen  Onsdagssegling i Karlstad . Njut av en solo spinnakersättning på en Drake och andra härliga ögonblick från tävlingen.

Prispallen
Kamp om förstaplatsen mellan vinnaren Jonas Nyqvist och tvåan Robert Ambjörnsson
Sjuan i resultatlistan Kenneth Andersson i Etterferra
Viktor Jensen på väg mot rundning vid Märrholmen

 

Jäverön runt

2023 års Jäverön Runt är avklarad med 22 deltagare. Seglingen genomfördes i ett strålande väder med fina, lite lagom kluriga vindar där seglarna fick vara på alerten för att hitta snabbaste vägen runt ön.

De som bemästrade förhållandena bäst i respektive klass var i SRS, Robert Ambjörnsson i CB66 White Pearl. I Shorthand klassen segrade Pelle Nyhlen/ Jessica Åberg i sin vältrimmade M60 Pastis. I öppna klass seglade Erik Petterson, H-35 Rara Sara II, runt Jäverön utan problem.

Totalsegrare och vinnare av vandringspriset, blev familjen Nyhlen/Åberg. Stort grattis och tack alla seglare för en väl genomförd tävling och trevligt umgänge vid grillen efteråt!

Vi vill också rikta ett stort tack Jonas Nyqvist, Mårten Olsson och Thomas Forsén

parasegling

Parasegling

Parasegling är en sektion inom Karlstads Segelsällskap som erbjuder personer med funktionsnedsättningar möjlighet att segla. Vi seglar tre typer av båtar: enmansbåten 2.4:a, tvåmansbåten RS Ventura samt C55, som är en flermansjolle.

Med hjälp av vår personlyft kan vi vid behov lyfta seglare i och ur båtarna med en lyftmatta.

Vi seglar bara när det är fint väder och vi hjälper dig med både information och assistans ute på vattnet. Flera instruktörer finns hela tiden till hands för att instruera och hjälpa till både på land och ute på vattnet i följebåten.

2.4:an bjuder på mycket seglingskänsla. Du sitter på botten i båten och styr med händer eller fötter. Båten går lätt att anpassa för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
I RS Ventura sitter två personer sida-vid-sida i stabila sitsar- seglare och instruktör hjälps åt med segel och styrning. I C55 finns möjlighet att segla tillsammans med en instruktör och här kan man segla flera personer samtidigt. Samtliga båtar anpassas efter seglares förmåga och behov.

Du behöver inte ha seglat förut!

Besök gärna vår Facebooksida ”Parasegling”.

2024 år seglingskvällar är:
21/5,  28/5,  4/6,  11/6,  18/6
6/8,  13/8,  20/8,  27/8, 3/9

Vill du veta mer? Hör av dig till:
Cecilia Göök 0706 628552.  Mail: ceciliagook65@gmail.com

Eskadersegling

Ett antal eskaderseglingar arrangeras normalt under en säsong.

Vad är en eskader?

Begreppet eskader har sina rötter i militära sammanhang men för KSS innebär eskadersegling att ha trevligt och segla tillsammans med andra båtar  till gemensamma mål.

KSS eskaderledare har som målsättning att erbjuda olika seglingar, en variation av destinationer och eller tillgodose de olika behov som man av segling Vi försöker vara lyhörda för nya infallsvinklar och idéer och anpassar oss till den erfarenhet som de olika besättningarna har i eskadern. I en eskader finns alla möjligheter för familjen att tillbringa en lyckad semester på sjön. I egen takt – för segel eller för motor – tar vi oss fram och nya upplevelser väntar i varje natthamn och under varje dags aktiviteter.

Eskaderledarna har med sin erfarenhet förberett färdväg och natthamn. I allmänhet finns hjälper vi alla till med att vara på plats när de övriga båtarna anländer, för att kunna ge en hjälpande hand.

Vi försöker anordna gemensamma utflykter och aktiviteter. Grillkvällar och poängpromenader är bra exempel som ger en fin sammanhållning i på en eskader. Barnen har kul med sina nyfunna kompisar. Medan barnen leker och trivs kan de vuxna ta tillfället i akt att umgås antingen på egen hand eller tillsammans med övriga besättningar.

Sist men inte minst så behöver inte eskadersegling innebära att ”man sitter ihop”, dvs. att via alla gör samma aktiviter. Det går absolut att segla sin ”egen väg”.

Qvinna Ombord

Övergripande mål
•    Öka kvinnors deltagande i båtlivet
•    Öka kvinnors kunskap
•    Öka säkerheten ombord

Detta vill vi uppnå genom att ha en verksamhet som
•    Stöder fler kvinnor att ta hela ansvaret för båten.
•    Stöder fler kvinnor att våga prova nya saker.
•    Ger kvinnor ökat självförtroende genom att bekräfta den kunskap de redan har.
•    Visar på kvinnliga förebilder.
•    Varvar praktisk träning med teori.
•    Uppmuntrar och ger en gemenskap genom aktiviteter som stimulerar till vidare upptäckter.


Program våren-sommaren 2024

Dags att starta upp årets säsong med Qvinna Ombord. Inbjudna är kvinnor inom SXK, KSS, Parasegling, Sjöscouter, KKF, KBK och ni andra som är intresserade av båtliv tillsammans med andra kvinnor.


Tisdag 6 feb kl 18.30

Välkommen på 2024 års uppstart av QO med vinprovning under ledning av Linda Ohlson Smith. Vi återupprepar förra årets fina evenemang.

Från majestätiska Dolomiterna i norr ner till soldränkta vingårdar i Sicilien, i Italien odlar man vin precis överallt. Under vår provning bjuds det på friskt mousserande alpvin, lysande vitt från Ligurien samt magiska, matvänliga röda från två olika topp producenter. Häng med så tar vi oss genom världens mesta vinland ackompanjerad av en liten ost- och charktallrik

Kostnad: 275 kr Swish 073-9310192 (OBS! Anmälan är bindande och begränsat antal platser)
Anmälan och betalning senast 25 januari till Maria Haggärde, se även nedan


Onsdag 13 mars kl 18.30     

Träna med kastlina, knopar, förtöjning, mm

Teori och praktik inför årets båtsäsong samt planering av årets vårrustning av Tant Trygg.

Kostnad: 70 kr inkl smörgåsfika


Torsdag 11, 18, 25 april kl 18.00      Vårrustning av Tant Trygg                          

Början av maj                                         Sjösättning av Tant Trygg. Återkommer om dag/tid.
Början av maj                                         Mastning av Tant Trygg. Återkommer om dag/tid.

Plats: KSS Klubbhus Kanikenäset, Karlstad för samtliga aktiviteter.


Segling med bl a Tant Trygg sommaren 2024

I första hand på torsdagar ca kl 18.00, andra dagar/tider är möjliga. (Gäller om vi har tillgång till instruktör). Tant Trygg ska utnyttjas så många sommardagar och kvällar som möjligt, eller varför inte en helg. Gör ett inlägg i Facebook-gruppen vid intresse om segling.

Obligatorisk anmälan senast 2 dagar innan aktivitet om inget annat gäller. Se ovan!
För information och anmälan

Maria Haggärde 073-931 01 92 maria.haggarde@icloud.com eller via Facebookgrupp
www.facebook.com  SXK Qvinna Ombord Karlstad   www.sxk.se och www.kdss.se

Välkomna! Qvinna Ombord-kommittén SXK Vänerkretsen


Raholmarna

Prickarna i inseglingen till Raholmarna har följande positioner

Raholmarna Inre grön prick 59 17,4746’ N 013 48,6220’ E
Raholmarna röd prick 59 17,4723’ N 013 48,6026’ E
Raholmarna yttre Grön prick 59 17,4624’ N 013 48,6679’ E