SBU logo

KSS Hamnsektion

Här hittar du information och regler för KSS hamnaläggning och olika miljötips för ett miljöanpassat båtliv

KSS hamnanläggning

Karlstads segelsällskap har en modern hamn med plats för ca 430 båtar av olika storlek med förtöjning i y-bommar. På bryggor och vinterplatser finns tillgång till vatten och el. Bryggplatser tilldelas genom ett kösystem, där segelbåtar och prioriterade motorbåtar har företräde. Hamnområdet är under seglingssäsongen bevakat av KSS medlemmar.

Sjösättning och upptagning arrangeras gemensamt av föreningen, aktuella dagar och tider publiceras på webbplatsen. Båtlyftkranen har en kapacitet på 10,0 ton. Största tillåtna båtstorlek är längd 12,5 m och bredd 4,0 m. Båtvagnar ska vara anpassade till båtens längd och bredd och längden får inte överstiga 80% av båtens längd. För vinterförvaring av master har föreningen tre mastskjul.

Föreningen bedriver ett aktivt miljöarbete så att verksamheten bedrivs och utvecklas i en hållbar, naturvänlig, miljöanpassad och resurssnål riktning. Ett exempel på det är att alla båtar ska efter upptagning av miljöskäl passera spolplattan för rengöring av båtbotten.

Läs mer om vad som gäller för hamnanläggningen i ”Information och regler”.

Aktuellt inför vårrustningen

Kom ihåg att inga båtbottenfärger med biocider är tillåtna i Vänern (eller i andra inlandsvatten samt Bottniska viken norr om Örskär). Gå in på Kemikalieinspektionen för mer tips och information om båtbottenfärger. Om gammal bottenfärg tas bort ska den samlas upp så att inget hamnar på marken. Avfall lämnas till kommunens återvinningsstationer. Läs gärna mer om regler för hamnen i ”Information och regler” samt ”KSS Miljöpolicy”.

En vanlig fråga från medlemmar är vad som gäller för bottenmålning om man till exempel ska segla några veckor på västkusten. Båtar som har sin fasta förtöjningsplats i Karlstad får ENDAST målas med biocidfri färg, även om man planerar att besöka andra vatten. Detta finns angivet på Kemikalieinspektionen.

När du rengör och underhåller båten så använd miljömärkta produkter så långt det är möjligt.

Om din motor är vinterkonserverad med etylenglykol, starta motorn på land och samla upp konserveringsvätskan innan sjösättning. Avfallet lämnas till kommunens återvinningsstationer. Etylenglykol är starkt giftigt för både människa och miljön och ska undvikas.

För fler vårtips för ett miljöanpassat båtliv se Svenska Båtunionen.

Aktuella frågor om båtmiljö för alla båtägare

Läs mera på Båtmiljö och på Svenska Kryssarklubben